Een volledige werfcontrole met een veiligheidscoördinator van YouareSafe
Uw werf is een tweede thuis voor onze veiligheidscoördinator. (Misschien wat overdreven) Maar de beste manier om uit te drukken hoe wij tegenover veiligheid op uw werf staan.
Meerdere aannemers werken op een bouwwerf. Elke aannemer heeft zijn eigen taak, dus structuur mag niet ontbreken. Er is zeker ruimte voor continue verbetering op een werf en deze verbetering wordt uitgevoerd door de verplichte (indien meer dan twee aannemers) veiligheidscoördinator.
Onze veiligheidscontroles zijn zacht voor de mens hard voor het proces. Het is uiteindelijk de bedoeling om de bouwheer, de aannemer en alle werknemers op een veilige plaats te laten werken.
Veiligheidscoördinator niveau A en/of B worden ter beschikking gesteld, maken het coördinatiedagboek op en indien nodig organiseren zij de coördinatiestructuur.
De veiligheidscoördinator levert een postinterventiedossier
Aan de hand van een postinterventiedossier worden de aannemers en architecten op de hoogte gebracht over de structurele opbouw en de gebruikte materialen. Deze documenten worden digitaal meegeleverd.
Verschillende type veiligheidscoördinatoren
Voor werken met een budget kleiner dan 2,5 miljoen euro, is een veiligheidscoördinator niveau B nodig. Deze moet aangesteld worden door de architect.
Indien er geen architect vereist is hebben de aannemers zelf de keuze om de veiligheidscoördinatie uit te oefenen. Hierdoor hebben wij vastgesteld dat de aannemers op kleine werven de zaken niet op orde hadden. En… liepen vertraging op.
Absoluut geen aanrader! Zorg altijd voor een professionele veiligheidscoördinator. U zit niet met uw handen in het haar en de werken worden vlot verlopen.
Voor werven groter dan 500 m² moet de opdrachtgever een veiligheidscoördinator aanstellen.
Werken waarvan de raming 2,5 miljoen euro overschrijdt of die groter zijn dan 500m² en waar drie of meer aannemers gelijktijdige werken uitvoeren, dienen verplicht opgevolgd te worden door een veiligheidscoördinator niveau A.
Verbouwingen
Zoals eerder bij preventieadviseur werd uitgelegd, is ook hij verantwoordelijk voor het verminderen van arbeidsongevallen. En ja, bij een verbouwing ligt het risico op ongevallen niet lager dan bij een geheel nieuw traject.