Het verschil tussen een preventieadviseur en een veiligheidscoördinator is goed om te weten. Want wie moet je nu aanstellen van de twee?
Het grootste verschil
Een preventieadviseur gaat jou, als werkgever, adviseren. Een veiligheidscoördinator daarentegen gaat de persoon die hem heeft aagesteld adviseren.
De preventieadviseur helpt je met de nodige zorg en welzijn van je personeel. De veiligheidscoördinator zorgt voor de veiligheid en gezondheid van personen die bouwwerken uitvoeren.
“Is dat niet ook de werkgever?”
Nee, het kunnen verschillende personen zijn:
- De opdrachtgever
- De bouwdirectie
- De architect
En… wie moet wanneer een veiligheidscoördinator aanstellen?
Het verschil tussen een preventieadviseur en een veiligheidscoördinator in de ontwerpfase
Preventieadviseur interne dienst
Hij stelt een gezondheidsplan voor het personeel op en geeft alleen adviesop vlak van veiligheid en gezondheid, als het personeel betrokken is bij bouwwerken.
En hij maakt (soms in samenwerking met de externe dienst) de risicoanalyse en schrijft de preventiemaatregelen voor het personeel dat bouwwerken gaat uitvoeren.
Preventieadviseur externe dienst
De preventieadviseur van de externe dienst, voert dezelfde taken uit als een interne preventieadviseur of helpt hem. Afhankelijk van wat er staat geschreven in het identificatiedocument.
De veiligheidscoördinator
De veiligheidscoördinator stelt een algemene veiligheids- en gezondheidsplan op en regelt alles wat te maken heeft met dit plan. Hierbij overlegt hij met de opdrachtgever, de ontwerper, andere verantwoordelijken.
Hij stelt ook de postinterventiedossier op en vult het coördinatiedagboek aan.
Het verschil tussen de twee bij de realisatie
Een preventieadviseur van zowel de interne als externe dienst heeft alleen contacten met het personeel als er problemen zijn zoals bijvoorbeeld, een wijziging van het ontwerp.
Hij kent de risico’s en heeft al preventiemaatregelen voorgesteld, die hij moet meedelen aan de veiligheidscoördinator.
De preventieadviseur moet de bouwplaats regelmatig bezoeken en maatregelen voorschrijven die hij tegenkomt bij het personeel. Ook moet hij de veiligheidscoördinator op de hoogte brengen van andere arbeiders op de werf die een bedreiging zijn voor eigen personeel.
De veiligheidscoördinator zorgt ervoor dat aannemers het veiligheids- en gezondheidsplan toepassen.
Hij controleert of de bouwwerken volgens de procedures worden uitgevoerd. Zorgt ervoor dat onbevoegden de werf niet mogen betreden. Noteert alles wat hij op de werf ziet, met betrekking tot de werkzaamheden. Ook het gedrag van de arbeiders. Hij past en vult vervolgens het volgende aan:
- Veiligheids- en gezondheidsplan
- Postinterventiedossier
- Coördinatiedagboek
Hij is een échte held!