Is een veiligheidscoördinator verplicht? Mag je de touwtjes tijdens de bouwwerken zelf in handen nemen? En is zoiets wel aan te raden? Ontdek wanneer je verplicht bent een veiligheidscoördinator aan te stellen!

 

Is een veiligheidscoördinator verplicht of niet?

 

Ja! Alé, in sommige gevallen toch…

 

Als opdrachtgever moet je een veiligheidscoördinator aanstellen bij werven die groter zijn dan 500 m².

 

Bij werven groter dan 500 m² of een budget van meer dan 2,5 miljoen euro én waar drie of meer aannemers gelijktijdig werken uitvoeren, is een veiligheidscoördinator niveau A verplicht.

 

Voor werken met een budget kleiner dan 2,5 miljoen euro, moet de architect een veiligheidscoördinator niveau B aanstellen. Indien er geen architect vereist is, hebben de aannemers zelf de keuze om de veiligheidscoördinatie uit te oefenen.

 

Maar… of dat een strak plan is…

 

De touwtjes zelf in handen nemen?

 

Nee! Zéker niet.

 

Door de taken van een veiligheidscoördinator zelf uit te voeren, kan het één en het ander misgaan. En laten we risico’s maar ter zijde laten bij een gevaarlijke bouwwerf, toch?

 

Gaat er toch een onervaren persoon dwarsliggen? Dan loopt er vertraging op, de werken worden niet veilig uitgevoerd en er is geen goede coördinatie, waarbij een arbeidsongeval snel gebeurd is.

 

Waarom zou je überhaupt het risico willen nemen om de belangrijkste taak van de hele werf zelf uit te voeren… Het is toch de bedoeling dat er arbeidsongevallen worden voorkomen?

 

Kies een professionele en erkende veiligheidscoördinator met oog voor detail! Iemand die kiest voor veiligheid op de eerste plaats zonder het oog op de realiteit te verliezen. Jij wilt toch ook dat je arbeiders zich comfortabel voelen tijdens het uitvoeren van de werken?

 

 

Wat een toeval! Hetgeen hierboven geschreven staat, is precies waarmee ik je help!

 

Voilà, weer een last van je schouders. Ontdek hoe onze samenwerking van start gaat en laat zien dat je je hart op de juiste plaats hebt!

 

Is een veiligheidscoördinator verplicht